GT startade #godisstopp

Det svenska godisätandet har nu gått så långt att en tidning startat en kampanj om godisstopp i februari. Kampanjen var framförallt för att öka medvetandet om godisets påverkan på människan och miljön. Godisstoppet togs emot med blandade reaktioner.

204241-women-legs-with-overweight

I februari gick tidningen GT ut och uppmanade alla sina läsare att sluta äta godis under månaden. Kampanjen med hashtaggen ”godisstopp” fick ett stort genomslag i sociala medier och närmare 11 000 personer stöttade kampanjen på Facebook. Varför tidningen ville att svenskarna skulle sluta äta godis i en månad var framförallt för att många led i godistillverkningen sker under slavförhållanden runt om i världen. Exempelvis är det många människor som jobbar på socker- och kakaoplantager och får oerhört låg lön. Dessutom blir de utsatta för livsfarliga kemikalier som används för att öka vinsterna inom produktionen. Läs mer.

Godis leder till fetma

Kampanjen hade också en botten i att svenskarna äter mest godis i hela världen och att detta har lett till en oerhörd fetma. Fetman har i sin tur lett till att många svenskar dör i förtid och att 8 000 personer i Sverige varje år måste genomföra en magsäcksoperation för att kunna gå ner i vikt. Visserligen finns det ännu mer effektiva sätt att gå ner i vikt än att äta mindre godis, men ett godisstopp kan göra mycket för vikten. Ämnet med godis och fetma har även diskuterats i Svenska Dagbladet och där skriver debattörerna att en magsäcksoperation inte är rätt väg till att bekämpa fetman och att vi som samhälle istället måste göra något. De föreslår att det ska satsas på informationskampanjer, förbättrad stadsplanering, idrott i skolan, minskad exponering av godis i butikerna och skatt på socker som finansierar borttagen moms på grönsaker.

Godisstoppet skrattades bort av några

Även om många kändisar och vanliga människor hakat på godisstoppet, har långt ifrån alla haft något positivt att säga om det. Godisbutikerna i Göteborg har till exempel skrattat bort godisstoppet kan man läsa i Dagens Industri. Ägarna säger att årets försäljning har inlett ovanligt starkt och att de inte alls är bekymrade över att folk kommer köpa mindre godis. Godishandlarna har svårt att tro att vi godisälskande svenskar helt plötsligt skulle sluta äta smågodis. Förutom att godisstoppet blivit utskrattat av godisbutikerna, gick även tidningen Ny Tid till aktion mot GTs godisstopp. Efter att GT gått ut med kampanjen stod Ny Tid nämligen och delade ut godis utanför GTs redaktion.

Ät godis smart  7019529-losgodis

Är dock godis så farligt för människan och miljön som så många påstår nu? Åsikterna går isär men vad man vet är att godis i alla fall inte är nyttigt på något sätt, även om det är väldigt gott. Livsmedelsverket har satt upp några regler för hur man ska äta godis utan att det blir skadligt för hälsan:

  • Att äta godis bara en dag i veckan, exempelvis lördagsgodis, är en bra sak.
  • Att ta en liten bit i samband med att man ätit kan vara bättre för tänderna.
  • Äter man bra i övrigt kan det vara okej med lite godis då och då.
  • Det är viktigt att aldrig ersätta mat med godis.
  • Ät lite godis och passa på att njuta av den lilla biten, istället för att vräka i dig.