Ovanliga typer av godis

Man kanske kan förledas att tro att det här med godis är något universellt, och att vi alla tycker om ungefär samma smaker. Men det finns en hel del godissmaker som är populära i ett land, men otänkbara i ett annat. Inte sällan rör det sig om smaker som man i andra länder förknippar med något helt annat än godis.

Fruktsmaker av olika typ är populära i alla världens länder. Därför är det inte konstigt att det finns många typer av godis med smak av frukter som vi tycker är mycket exotiska i Sverige. En sådan frukt är durian, åtminstone för de svenskar som inte har någon koppling till Sydostasien. En anledning till att frukten är ovanlig i andra världsdelar är dess speciella doft, som många tycker påminner om rutten lök eller avloppsvatten. Därför är det förbjudet att transportera durian i Singapores tunnelbana. Däremot går det troligen bra att ha ett paket duraingodis i fickan, även om man kanske inte ska äta av det bland sina medpassagerare.

De första formerna av tuggummi var olika sorters kåda. I de östra delarna av medelhavet tuggade man kåda från mastixbusken. Kådan används även för att framställa lack, och till olika typer av teatersmink. I arabvärlden är mastixtuggummi, gjort på denna kåda, populärt. För de flesta västerlänningar smakar tuggummit just lack eller färg.

Mysk och fiskrom

En annan arom som många nog mest förknippar med den kemiska industrins produkter är mysk. Många tvålar innehåller syntetisk mysk, och det gör även flera parfymer. I många f.d. brittiska kolonier, som Australien och Nya Zeeland, kan man också köpa myskgodis, bl.a. Live Savors.

Det japanska köket är känt för sina speciella smaker, och japanskt godis är inget undantag. Medan det inte varit några svårigheter att få svenskar att uppskatta sushi och snabbnudlar i olika former är det kanske svårare med hårda karameller med fiskromsmak, eller segt godis med smak av sjögräs. Det finns även godis med ovanlig konsistens, som Neru Neru Nerune, som har ungefär samma konsistens som mjukglass, eller Puccho Ball Soda, som börjar bubbla ungefär som en brustablett när man stoppat den i munnen.