Bli en vinkännare på topp

Att bli en sommelier kräver många års erfarenhet och merparten har också studerat för att bli än mer insatta i ämnet. Men någonstans måste man ju börja och om du är särskilt intresserad av vin så finns det några tips för att lära dig mer. Börja din vinkännedom med några enkla medel.

 Oavsett om du är svag för rött vin, vitt vin, rosé eller söta dessertviner som portvin så kan du närma dig kunskapen på ett betydligt bättre plan. Börja med en vinkurs för att dessutom lära känna andra människor med samma delade intresse som du själv. Och anteckna alltid varje liten detalj som du sedan kan gå tillbaka till.

vinkännareAnvänd dina sinnen och smaklökar

Även om din vinkännedom kanske är på bottennivå när du börjar så är det faktiskt så enkelt att människans sinnen talar om mer för oss än vad man kan ana. Använd ditt luktsinne och dina smaklökar samt magens och huvudets röster till att ta reda på mer. Ofta ger sämre vin en lätt huvudvärk, så när det kommer till att avgöra om en flaska är bra eller dålig så är det bara att känna efter fysiskt.

När det handlar om dina smaklökar så är det samtidigt viktigt att påtala att mycket också rör sig om personlig smak. Ett vin som du uppskattar kanske någon annan vrider sig av. Vill du däremot bli en neutral vinkännare och lära dig mer om mat och vin, vintypernas kvalitet och liknande så måste du vara beredd att smaka viner som kanske inte alltid hör till favoriterna. Det betyder dock inte att de är dåliga eller att det är sista skrapet!

Lukta, lukta och lukta ännu mer. Träna upp näsan till det yttersta och lär dig känna igen aromer och hintar. Vin består nämligen inte bara av druvorna utan av en massa tillsatta aromer som kanske citron, jordgubbe, nötter och ost.

Läs på ideligen

Ju mer du läser om vin desto mer insatt blir du. Ta hjälp av såväl gamla som nya böcker och våga testa nya språng. Bloggar, hemsidor, personal på Systembolaget, vinmagasin och vinprovningar – här har du chansen att både läsa, prata och dela med dig av ditt vinintresse.