Inga farliga ämnen i eget godis

Vi svenskar älskar lösgodis, det har vi sedan tidigare gjort klart. Nu ska ännu en aktör in på den svenska godismarknaden. Men godis kan faktiskt vara skadligt för barn, så därför kan det bästa i vissa fall vara att göra sitt eget godis.

2211217-fargade-linser-godis

Nu ska ännu en aktör in på lösgodismarknaden, rapporterar Dagens Nyheter. Det är Cloetta som kommer göra entré på marknaden nu i januari. I och med detta konkurrerar de med sina egna kunder. Karamellkungen förlorar sin kund Coop till Cloetta och blir av med 14 procent av sin totala omsättning. Cloetta kommer dock inte vara helt självförsörjande när det gäller godissorter, utan de kommer blanda sitt eget godis med några favoriter från andra leverantörer. Om svenskarnas absoluta favorit, de runda och tunna chokladbitarna Lysmelk kommer vara kvar, återstår att se.

Farliga ämnen i godis

Det populära godiset kan dock göra att barn får koncentrationssvårigheter och blir hyperaktiva. Vissa färg- och smaktillsatser kan ge dessa beteendeförändringar och tillsatserna kan finnas i produkter i svenska butiker. Ämnena, som till exempel aspartam, förbjöds i Sverige på 70-talet. Men när Sverige gick med i EU godkändes de igen. Läs mer. Även om dessa ämnen kanske inte finns i godiset i svenska butiker, kan man aldrig vara riktigt säker på att det godis som barnen stoppar i sig är ofarligt. Därför kan det vara smart att göra eget godis, där man själv kan kontrollera vad som stoppas i. Det kan även bli ett roligt pyssel för barn att vara delaktiga i.

Gör egna godisbollar

Ett exempel på ett lätt godisrecept, som även blir riktigt gott, får vi från Göteborgs-Posten. En variant på chokladbollar men när man biter i dem så upptäcker man en bit nougat instoppad i bollen. För att gå ifrån det lite slarviga utseendet på en chokladboll och göra den mer tjusig, kan man även doppa bollen i choklad.