Ge bort godis

Godis måste ändå vara den bästa presenten. Förutom att i princip alla gillar godis och blir glada av det, har det faktiskt en del bra effekter på hälsan. Inte konstigt att vi svenskar äter mest godis i världen.

3019-godis-3

Ja, det är sant. Vi svenskar är de största godisgrisarna i världen. Faktum är att vi äter 17 kilo godis per person och år. Det är mest i världen och dubbelt så mycket som genomsnittet för EU. Att äta så här mycket godis är kanske inte så jättebra för hälsan men nog kan man få njuta av det då och då. Till exempel blir man väl aldrig gladare än när man får något gott i present. Du kan till exempel skicka fars dag present i form en godisbox till farsan i november.

Äter du godis med måtta kan det till och med vara bra för dig. Forskning har visat att choklad innehåller ämnen som kan vara förmånliga för både din kropp och din själ.

”Choklad innehåller samtidigt en rad effektiva antioxidanter som skyddar kroppen mot sjukdom och slitage. Choklad hjälper t ex till att göra det mycket skadliga LDL-kolesterolet mindre farligt. Även immunförsvaret får ett välbehövligt lyft av fenoler så att motståndskraften mot sjukdomar förbättras generellt.”

Choklad kan dessutom rätta till en brist på magnesium, som är viktig för en rad olika funktioner i din kropp. Choklad är även en bra källa till koppar och kan därmed förstärka försvaret i kroppen mot hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Det är inte bara den fysiska hälsan som kan bli bättre av choklad. Den mentala hälsan kan få en kick i rätt riktning. Choklad främjar bildandet av serotonin i hjärnan, vilket behövs för att ge en känsla av ro och lindra stress.