Det finns många typer av godis som på olika sätt imiterar naturens smaker. Tänk bara på de små frukterna i Gott & blandat-påsen! Många tycker dock att det inte finns något som slår naturens egna smaker, och de utgår därför från dessa. Det finns många varianter av helt naturligt, eller nästan helt naturligt, godis.
En av de allra mest populära typerna av naturligt godis är dadlar. Det finns många olika typer av dadlar, men rent generellt har de en mycket hög sockerhalt. För de flesta sorter är den åtminstone 50 %, men vissa kan innehålla upp till 80 % socker. När man torkar dem stiger sockerhalten ytterligare. På vissa sorter bildas då en skorpa av socker, medan andra istället utsöndrar en form sirap vid torkningen.
Det höga sockerinnehållet i dadlar har också en konserverande effekt. För att bakterier ska kunna föröka sig måste de befinna sig i en miljö där halten av sockerarter eller celler är lägre utanför cellen än inuti. När sockerhalten istället är högre på utsidan dras vätska, genom osmos, ut från bakteriecellerna. Bakterierna blir alltså uttorkade och kan inte föröka sig.
Frukt är godis!
Andra söta frukter som kan ätas som godis direkt från trädet eller busken är tamarind, frukten från flera olika typer av kaktusar, litchi och fikon. Många typer av frön och nötter äts också som godis eller snacks. I Armenien finns en form av konfekt, alani, som består av torkade aprikoser eller fikon fyllda med valnötter.
Alla former av frukter som hittills nämns odlas eller växer vilt utomlands. Men hur är utbudet av närproducerade godsaker här i Sverige? Här har vi många typer av bär och frukter som är läckra att äta som de är, och som kan konserveras i frysen eller genom torkning. För den som vill få fram mer sötma är torkning att rekommendera, precis som med dadlar och fikon. Man kan även frysa in exempelvis blåbär, körsbär eller björnbär hela, för att sedan plocka fram antingen en varm dag, när man behöver svalka, eller en kall dag, när man behöver bli påmind om den svenska sommaren.