Vi har tidigare skrivit om farliga ämnen i godis, ämnen som i vissa fall kan vara skadliga för barn, om man bortser från sockret vill säga. Idag skriver vi om godiset som svenska folket tycker allra mest om samt om godisets fascinerande historia på våra nordliga breddgrader.
I DN listas godiset som är det allra populäraste i Sverige, och det är Center och Lysmelk som är favoriterna från lösgodishyllorna, vilket passar bra idag då det faktiskt är internationella chokladdagen i Sverige. Det är taget från statistik från godisföretaget Karamellkungen.
Samtidigt visar det sig att vi äter mer godis än någonsin, på 1960-talet åt vi i genomsnitt mindre än 145 gram godsaker i veckan, idag är siffran uppe i motsvarande 350 gram, vilket visar på att det mer än dubblerats under de senaste femtio åren, från cirka sju kila per person och år till närmare sjutton kilo –skrämmande nog. Även om vi här älskar godis så vet vi att det inte alltid är det bästa att trycka i sig socker så pass mycket som svenskar gör om exempelvis fredagar och lördagar. Svenskar visar sig äta mest godis i hela världen dessutom, glupska som vi tycks vara. Men det hänger nog i det stora hela på ett kulturellt arv vi har med oss, likt andra egenheter som tycks vara specifikt för vissa länder, folkgrupper eller regioner i världen.
Godisets historia präglar svensk kultur
I samma artikel kan vi läsa att det redan i slutet av 1800-talet fanns ett hundratal godisfabriker i Sverige, jämfört med två stycken i Finland. Det har gjort att konkurrensen varit stor, vilket sänkt priserna och gjort det billigt och lätt att komma åt sötsaker i kiosker och på biografer. Sedan när tandhälsa kom på tapeten blev lördagsgodis en grej, som varit en succé om en ser till den kommersiella sidan. Vi älskar verkligen vårt lördagsgodis!